دولت باید اقتصاد را مدیریت كند/ مسئولان شب و روز نشناسند

رهبر معظم انقلاب تأكید كردند: در زمینه اقتصاد باید قوی، پرحجم و با كیفیت كار كرد و مسئولان اقتصادی در حل مشكلات مردم شب و روز نشناسند.

1397/06/07
|
18:05
|

به گزارش خبرگزاری صدا وسیما به نقل از پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری، حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح امروز (چهارشنبه) در دیدار رئیس جمهور و اعضای هیئت دولت، شاخص های حكومت علوی یعنی «عدالت، پاكدامنی، پارسایی و با مردم بودن» را معیار ارزیابی و سنجش اقدامات مسئولان برشمردند و با بیان نكات مهمی درباره مسائل اقتصادی، سیاست خارجی و اتحاد و انسجام داخلی تأكید كردند: در زمینه اقتصاد باید قوی، پرحجم و با كیفیت كار كرد و مسئولان اقتصادی در حل مشكلات مردم شب و روز نشناسند.
رهبر انقلاب اسلامی در ابتدای سخنانشان با تبریك عید سعید غدیر خم، انتخاب حضرت علی(ع) را به عنوان ولیّ امر امت اسلامی و جانشین پیامبر(ص)، نعمت بزرگ الهی دانستند و گفتند: مهمترین وظیفه ما به عنوان حكومت اسلامی، معیار و شاخص قرار دادن حكومت علوی است.
ایشان همچنین با تبریك هفته دولت، این هفته را تداعی‌كننده نام ماندگارِ شهیدان رجایی و باهنر دانستند و خاطرنشان كردند: هفته دولت فرصتی برای ارزیابی مسئولان دولتی از عملكرد خود است، ضمن آنكه در این هفته باید به دولتمردان و برادران و خواهران حاضر در این جلسه «خدا قوت» گفت، زیرا اداره كشوری با جمعیتی بیش از هشتاد میلیون با مسائل گوناگون وظیفه ای بسیار سنگین و دشوار است.
رهبر انقلاب اسلامی با تأكید بر اینكه هفته دولت همچنین فرصتی برای ارزیابی نقاط قوت و ضعف دستگاهها و مسئولان دولتی است، افزودند: در این ارزیابی باید نقاط قوت و ضعف، با یكدیگر دیده شود تا بر نقاط قوت افزوده و نقاط ضعف برطرف شوند.
حضرت آیت الله خامنه ای در ارزیابی عملكرد یك‌ساله دولت دوازدهم، خاطرنشان كردند: در این یك‌سال كارهای خوبی در زمینه رشد اقتصادی، انرژی، افزایش صادرات غیرنفتی و كاهش واردات انجام شده است كه باید روند افزایش صادرات و كاهش واردات با شتاب بیشتر ادامه یابد و در ضمن اینگونه خدمات با بیان هنرمندانه به مردم گفته شود.
رهبر انقلاب اسلامی در ادامه به مسائل اقتصادی كشور پرداختند و با اشاره به تشكیل جلسه هماهنگی رؤسای سه قوه، افزودند: هدف از تشكیل این جلسه، تمركز بر مسائل اصلی اقتصادی و هماهنگی جهت حل سریع‌تر آنها است و بر همین اساس باید در این جلسات، از طریق گفتگو و رایزنی، نقاط اشتراك را افزایش داد.
حضرت آیت الله خامنه ای با تأكید بر اینكه دشمن به دلیل برخی ضعف ها و خلأهای اقتصادی، بر موضوع اقتصاد كشور متمركز شده است، خاطرنشان كردند: در زمینه اقتصادی باید قوی و پُر حجم كار كرد و تمام خلأها را پر كرد كه همه این موارد امكان پذیر و شدنی است و ما در اداره اقتصاد كشور بن‌بست نداریم.
ایشان افزودند: حجم و كیفیت فعالیت و عملكرد مسئولان اقتصادی كشور باید به‌گونه ای باشد كه شب و روز نشناسند و محور فعالیت‌ها هم سیاست‌های اقتصاد مقاومتی باشد كه اساس آن تكیه بر تولید داخلی است.
رهبر انقلاب اسلامی تأكید كردند: سیاست‌های اقتصاد مقاومتی، هم سنگرسازی دفاعی و توانمندسازی در مقابل دشمن است و هم، توانمندسازی برای حركت رو به جلو. بنابراین اقتصاد مقاومتی با محوریت تولید داخلی دارای جنبه های پدافندی و آفندی است.
حضرت آیت الله خامنه ای با تأكید بر اینكه موضوع تولید داخل و برطرف كردن مشكلات آن یكی از مسائل مهمی است كه باید در جلسه هماهنگی رؤسای سه قوه بر آن تمركز شود، گفتند: مشكلات تولید، راه حل دارد و اقتصاددانها نیز برای آن راهكار ارائه داده اند كه اگر به آنها عمل شود، معیشت مردم كه اكنون بخش مهمی از جامعه دچار مشكل هستند، بهبود خواهد یافت.
رهبر انقلاب اسلامی با تأكید بر اینكه باید تلاش همه جانبه ای برای جلوگیری از تعطیلی كارخانه ها و یا زیر ظرفیت كار كردن آنها انجام گیرد، به موضوع مدیریت اقتصادی اشاره كردند و گفتند: وظیفه دولت، مدیریت اقتصادی است البته این مدیریت به معنای تصدی‌گری نیست و هدف از سیاستهای كلی اصل 44 نیز این است كه تصدی‌گری انجام نشود.
حضرت آیت الله خامنه ای در تبیین مدیریت اقتصادی افزودند: «باز كردن میدان برای فعالان سالمِ اقتصادی و جوانان مبتكر و پرتلاش و برطرف كردن موانع و بهبود فضای كسب و كار» و همچنین «بستن منافذ فساد و برخورد با مفسد» دو ركن مهم مدیریت اقتصادی كشور است.
رهبر انقلاب اسلامی یكی از راههای بهبود فضای كسب و كار را جلوگیری از بخشنامه های پی در پی و احیاناً متناقض برشمردند و تأكید كردند: باید ثبات و آرامش برای فعال اقتصادی تأمین شود تا بتواند برای آینده خود برنامه ریزی كند.
حضرت آیت الله خامنه ای مبارزه با مفسد و بستن منافذ فساد را نیازمند چشمان باز و هوشمندی مدیران دستگاههای دولتی دانستند و با اشاره به قضایای ماههای اخیر بازار سكه و ارز خاطرنشان كردند: اگرچه در خصوص این قضایا توجیهاتی بیان شد اما به هر حال بی‌توجهی و غفلت مدیریتی نیز رخ داده است.
رهبر انقلاب اسلامی با تأكید بر اینكه روشهای پیشرفته ای برای نظارت بر نحوه تخصیص ارز وجود دارد، گفتند: وقتی قرار است ارز تخصیص داده و یا وارد بازار شود، این كار باید با چشم باز انجام شود و اینگونه نباشد كه در این شرایط سخت كشور، چند میلیارد دلار به دست عده ای بیفتد كه آن را یا قاچاق كنند و یا به اسم واردات كالا به مصارف دیگر برسانند یا اینكه برای مسافرتهای تفریحی خارجی اختصاص یابد.
حضرت آیت الله خامنه ای با تأكید بر اینكه دولت توانایی مدیریت اقتصادی كشور را دارد، خاطرنشان كردند: لازمه چنین مدیریت اقتصادی، اهتمام جدی، ورود مجاهدانه در وسط میدان و نظارت كامل و مستمر به منظور بستن منافذ فساد است تا دیگر نیازی به برخورد قوه قضاییه نباشد.
رهبر انقلاب اسلامی كمبود برخی اقلام و كالاها در مقاطعی خاص را تصنعی و نوعی خرابكاری خواندند و افزودند: باید با چشمان باز اینگونه كارها را تحت نظر داشته باشید و با آنها مقابله كنید.
ایشان در ادامه بحث ضروریات مدیریت اقتصادی، «استفاده از ظرفیتهای اقتصادی فراوان و برجسته كشور» را مورد تأكید قرار دادند و با استناد به گزارشی از مراكز بین المللی افزودند: ایران از لحاظ ظرفیتهای استفاده نشده در رده اول جهان قرار دارد.
حضرت آیت الله خامنه ای خاطرنشان كردند: براساس آمار مؤسسات بین المللی در حال حاضر ایران با شاخص تولید ناخالص داخلی در میان دویست و چند كشور در رده هجدهم قرار دارد كه اگر از ظرفیتهای داخلی استفاده بیشتر و بهتری شود، می توانیم به رده‌های بالاتر جهانی برسیم.
ایشان «بد استفاده كردن از ظرفیتها و منابع داخلی» را از دیگر مشكلات موجود در بحث مدیریت اقتصادی خواندند و پرسیدند: ایران كه جزو بزرگ‌ترین تولیدكنندگان نفت جهان است، چرا باید بنزین وارد كند؟ در حالی كه می توان با ساخت پالایشگاه و تولید و حتی صدور فرآورده های نفتی از نعمت بزرگ ذخائر نفتی، استفاده صحیح كرد.
رهبر انقلاب مصرف بیش از صد میلیون لیتر بنزین در روز را نمونه دیگری از استفاده بد از ظرفیت‌ها و منابع داخلی خواندند و افزودند: وزارت نفت و دیگر مسئولان دولتی راههای كاهش مصرف بنزین را پیگیری كنند.
حضرت آیت الله خامنه ای با انتقاد از بی رغبتی دولت به استفاده گسترده از ظرفیت وسیع بخش خصوصی گفتند: اجرای صحیح و كامل سیاستهای اصل 44 و استفاده از تجار، تولیدگران، صنعتگران، قطعه سازان و دیگر اجزای بخش خصوصی در مدیریت اقتصادی و پیشرفت كشور قطعاً مؤثر خواهد بود.
رهبر انقلاب ایجاد جاذبه برای ورود بخش خصوصی به تكمیل طرحهای نیمه تمام را از جمله راههای استفاده از ظرفیت فعالان اقتصادی و مهار نقدینگی دانستند.
«لزوم مهار و مدیریت نقدینگی» نكته دیگری بود كه رهبر انقلاب به مسئولان دولت خاطرنشان كردند.
ایشان با تأكید بر امكان مهار نقدینگی افزودند: نقدینگی سرگردان به هر سو كه برود (سكه، ارز، مسكن یا هر زمینه دیگر) ویرانگر خواهد بود و باید مجموعه ای تمام وقت، فعال و جهادی مسئول كنترل و مدیریت آن شود.
«مدیریت و كنترل قوی بانك مركزی بر دیگر بانكها»، توصیه دیگر حضرت آیت الله خامنه ای برای مدیریت اقتصادی كشور بود.
ایشان با انتقاد از ادامه بنگاهداری بانكها و كارهای هزینه آور دیگر نظیر افزایش شعبه های بانكی گفتند: بانك مركزی باید با نظارت كامل و دقیق مانع بروز مشكلاتی نظیر مسائل سپرده‌گذاران برخی بانكها و مؤسسات مالی شود.
رهبر انقلاب افزودند: البته باید از اول جلوی مشكلات گرفته شود اما می توان با روشهای مؤثر، با آن دسته از مراكز مالی كه برای مردم مشكل به‌وجود می‌آورند، برخورد كرد.
بخش دوم سخنان حضرت آیت الله خامنه ای در دیدار رئیس جمهور و اعضای هیأت دولت به بیان نكاتی در زمینه سیاست خارجی اختصاص داشت كه تأكید بر ارتباط خوب و روزافزون با همسایگان از جمله این نكات بود.
رهبر انقلاب درباره كشورهای اروپایی نیز گفتند: ارتباط و ادامه مذاكره با اروپا ایراد ندارد اما باید ضمن ادامه این كار از آنها درباره مسائلی نظیر برجام و یا اقتصاد قطع امید كنید.
ایشان با انتقاد از رفتار نامناسب اروپا در مسائلی نظیر برجام و تحریم ها خاطرنشان كردند: باید با نگاه شك آلود به وعده های آنها، از روند مسائل مراقبت جدی كرد.
حضرت آیت الله خامنه ای برجام را وسیله ای برای حفظ منافع ملی خواندند و افزودند: برجام هدف نیست بلكه وسیله است و طبعاً اگر به نتیجه برسیم كه با این وسیله، حفظ منافع ملی امكان پذیر نیست آن را كنار می گذاریم.
ایشان گفتند: اروپایی ها باید از بیان و عمل مسئولان دولتی ایران بفهمند كه اقدامات آنها تدابیر و واكنش متناسب جمهوری اسلامی ایران را به دنبال خواهد داشت.
رهبر انقلاب اسلامی با تأكید بر منتفی بودن هر گونه مذاكره با امریكایی ها افزودند: نتیجه مذاكره با مسئولان قبلی امریكا كه حداقل ظاهرساز بودند اینگونه شد، حالا با مسئولان وقیح و هتاك فعلی كه شمشیر را برای ایرانی ها از رو بسته‌اند چه مذاكره ای داریم بنابراین مذاكره ای در هیچ سطحی با امریكایی ها صورت نخواهد گرفت.
رهبر انقلاب مذاكره با ایران را نیاز همه دولت‌های امریكایی خواندند و خاطرنشان كردند: آنها می‌خواهند مانور دهند كه ما حتی جمهوری اسلامی ایران را به پای میز مذاكره آوردیم، پس همانگونه كه قبلاً به‌طور مشروح و مستدل بیان كرده‌ام، هیچ مذاكره‌ای با آنها انجام نخواهد شد.
رهبر انقلاب اسلامی در بخش پایانی سخنانشان، «اتحاد و انسجام مسئولان كشور» را بیش از هر زمان دیگر لازم خواندند و افزودند: رؤسای قوا و مسئولان بخشهای مختلف باید پشتیبان و كمك‌كار یكدیگر باشند و بویژه همه باید به دولت كمك كنند زیرا دولت در وسط میدان است.
حضرت آیت الله خامنه ای، اختلاف نظر میان مسئولان را طبیعی دانستند و در عین حال افزودند: این اختلاف نظرها نباید رسانه ای شوند زیرا مردم را نگران و مضطرب می كند.
رهبر انقلاب اسلامی به جلسه روز گذشته مجلس شورای اسلامی و سؤال نمایندگان از رئیس‌جمهور اشاره و تأكید كردند: جلسه دیروز مجلس نمایش اقتدار و ثبات جمهوری اسلامی ایران بود و خداوند به آقای رئیس جمهور و قوه مقننه خیر بدهد كه مشتركاً چنین نمایش اقتداری را نشان دادند.
حضرت آیت الله خامنه ای افزودند: نمایندگان مجلس از رئیس جمهوری كه با بیش از 23 میلیون رأی انتخاب شده است، سؤال می كنند و رئیس جمهور نیز با خونسردی و متانت به سؤالها پاسخ می دهد و این معنای مردم سالاری دینی است.
رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به اینكه میان انتظارات نمایندگان و واقعیات موجود شكافی وجود دارد كه باید پر شود، خاطرنشان كردند: مهم آن است كه آنچه اتفاق افتاد، یك نمایش با شكوه از قدرت جمهوری اسلامی و اعتماد به نفس مسئولان بود.
حضرت آیت الله خامنه ای با تأكید بر اینكه دشمن از جلسه دیروز به‌دنبال اهداف دیگری بود، افزودند: جلسه بسیار خوب دیروز هم رئیس‌جمهور و هم مجلس را تقویت می كند و زمینه ساز همكاری‌های بیشتر و نزدیك تر شدن دیدگاهها خواهد شد.
رهبر انقلاب اسلامی در پایان، تأكید كردند: یك جمع فعال، كمر بسته و با نشاط باید مأمور حل یك به یك معضلات اقتصادی شوند.
پیش از سخنان رهبر انقلاب اسلامی، رئیس‌جمهور گزارشی از اقدامات و برنامه‌های دولت بیان كرد.
آقای روحانی با بیان اینكه همه تلاش دولت این بوده كه كشور را به نقطه مطلوب برساند، گفت: در پنج سال گذشته توفیقات خوبی همچون كاهش تورم، رشد اقتصادی وافزایش درآمد ناخالص ملی حاصل شده است.
رئیس‌جمهور با اشاره به خدمات دولت به روستائیان، خاطرنشان كرد: همه روستاهای بالای 10 خانوار دارای برق هستند و بسیاری از روستاها به شبكه گاز و نیز به شبكه ارتباطی كشور متصل شده‌اند.
آقای روحانی به اقدامات قوه مجریه در حوزه كشاورزی از جمله خودكفایی در تولید گندم و شكر اشاره كرد و افزود: درآمد كشاورزان هم از لحاظ میزان تولید محصول و هم از لحاظ قیمت بهتر از گذشته شده و در تولید بسیاری از محصولات كشاورزی هم شاهد افزایش بوده‌ایم.
رئیس‌جمهور افزایش 90 درصدی تولید گاز در پارس جنوبی و افزایش تولید نفت از مخازن مشترك را از جمله دستاوردهای دولت در حوزه انرژی دانست و گفت: كشور در زمینه تولید گاز و گازوئیل خودكفا شده و تا پایان سال می‌توانیم در تولید بنزین نیز به خودكفایی برسیم.
آقای روحانی نوسازی ناوگان حمل و نقل، افزایش 2 برابری صادرات غیرنفتی و اتكای بیشتر به صادرات غیرنفتی را از دیگر خدمات دولت خواند و افزود: اگر چه در ماه‌های اخیر با مشكلاتی به‌ویژه در حوزه ارز مواجه بوده‌ایم اما همان‌گونه كه در گذشته مشكلات سخت‌تری را پشت سر گذاشته‌ایم، با تدبیر می‌توانیم از این مشكلات هم عبور كنیم.
رئیس جمهور با اشاره به تحریم‌های آمریكا، گفت: در شرایط امروز راه حل سیاسی پیش روی ما نیست چرا كه دولتی كه تحریم‌ها را بر خلاف همه مقررات بین‌المللی به ایران تحمیل كرده، به هیچ چیزی پایبند نیست.
آقای روحانی با بیان اینكه هدف آمریكایی‌ها بالاتر از فشار اقتصادی است و می‌خواهند یك بار دیگر به ایران برگردند و بر كشور مسلط شوند، خاطرنشان كرد: آنها می‌خواهند مجدداً استقلال ایران را زیر پا بگذارند و بر مردم ایران آقایی كنند اما ملت ما هرگز چنین چیزی را نمی‌پذیرد و این را با ایستادگی و مقاومت خود به جهان نشان خواهد داد.
رئیس‌جمهور تاكید كرد: همه ملت ایران پشت سر رهبر معظم انقلاب و با هدایت ایشان نخواهند گذاشت كه توطئه‌های دشمنان تحقق پیدا كند.

دسترسی سریع