هدف ایران از شركت در اجلاس لوزان؛ كمك به حل بحران سوریه

سخنگوی دستگاه دیپلماسی گفت:‌ با توجه به اهمیتی كه برای سوریه، مسایل انسانی و امدادرسانی و آتش بس در این كشور قائلیم تصمیم به شركت در اجلاس لوزان گرفتیم.

1395/07/24
|
15:06
|

بهرام قاسمی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا وسیما افزود:‌ در چند روز گذشته بحث برگزاری اجلاس لوزان مطرح و از ما بعنوان جمهوری اسلامی دعوت شده بود اما با توجه به سوابقی كه از این اجلاس وجود داشت و وضع میدانی در سوریه و منطقه، احساس ما این بود كه این اجلاس شاید نتواند اثر گذاری لازم را برای آتش بس جدی و سازنده داشته باشد.

قاسمی گفت: آتش بس مدنظر باید بتواند زمینه ارسال كمكهای انسان دوستانه و ایجاد فضای مناسب برای مذاكرات و رایزنی های سیاسی به منظور یافتن راه حل را داشته باشد.

سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح كرد: تركیب دعوت شدگان به اجلاس نیز نشان می داد كه كشورهای شركت كننده نیز دارای نظرات مشابه و یكسانی نیستند و به صورت یكسویه و یكجانبه درباره مسایل سوریه سخن خواهند گفت.

وی افزود: ما این را در دستور كار داشتیم و در چند روز گذشته در جلسات مختلف مشورت و با برخی كشورها گفتگو و رایزنیهای كردیم.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی بیان كرد: در نهایت با توجه به برخی گفتگوها و وعده هایی كه وجود داشت و تغییری كه در تركیب دعوت كنندگان در اجلاس ایجاد شد تصمیم گرفتیم با توجه به اهمیتی كه برای سوریه و مسایل انسان دوستانه در این كشور قایلیم در این اجلاس شركت كنیم .

وی گفت: این اجلاس با اجلاس مشابه پیشیین تفاوتهایی دارد این اجلاس نخستین اجلاسی نیست كه برای سوریه برگزار می شود اما اجلاس پیشین با حضور كشورهای بیشتری برگزار می شد در حالیكه این اجلاس با شركت كنندگان محدودتر برگزار می شود.

قاسمی افزود :شاید بتوان گفت با تركیب نهایی كه عصر دیروز مشخص شد كشورهای شركت كننده در نگاه كلان به دو دسته مخالفان حاكمیت سوریه و مدافع آن تقسیم می شوند.

وی اضافه كرد: اگر كشورهای شركت كننده را بعنوان موافقان و مخالفان حاكمیت سوریه تقسیم كنیم چهار كشور جزو مخالفان و چهار كشور نیز جزو موافقان تمامیت ارضی و حاكمیت ملی سوریه حضور دارند.
*در اجلاس لوزان از مواضع اصولی خود درباره سوریه دفاع می كنیم
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تاكید كرد: در اجلاس لوزان از مواضع اصولی جمهوری اسلامی ایران درباره سوریه دفاع می كنیم.

بهرام قاسمی گفت: ما در این اجلاس دوباره مواضع اصولی خودمان را مطرح می كنیم و همچنانكه قبلا نیز گفته شده است اعتقاد راسخ داریم كه باید مانع حمایت های نظامی از تروریست ها و ورود آنان به سوریه از مناطق مختلف جهان شویم.

وی تاكید كرد: باید برای برقراری آتش بسی پایدار و بادوام در سوریه اجماع جدی در این باره در سطح منطقه وجهان صورت بگیرد تا بتوانیم كمك های انسانی را برای ملت این كشور ارسال كنیم كه اگر این هدف تحقق یابد زمینه رایزنی ها به منظور یافتن راه حل های مناسب برای برقراری صلح میسر خواهد شد.

قاسمی گفت : برای ما برقراری آتش بس در سوریه، ارسال كمك های انساندوستانه و ایجاد تفاهم برای مذاكرات مردم و گروه های سوری بدون مداخله قدرت ها و كشورهای خارجی قطعا اهمیت دارد.

سخنگوی وزارت امور خارجه، شركت كنندگان در اجلاس لوزان را شامل امریكا ، روسیه ، جمهوری اسلامی ایران، عربستان، تركیه، قطر، مصر و عراق برشمرد و افزود : این اجلاس در سطح وزرای امور خارجه از ساعت 15 امروز به وقت محلی آغاز به كار می كند و همین امروز نیز به اتمام می رسد.

وی گفت : غیر از امریكا كه به عنوان كشور فرامنطقه ای در این اجلاس حضور دارد باقی كشورهای شركت كننده، منطقه ای هستند كه هر یك توانایی های خاصی در مسائل منطقه و سوریه دارند و روسیه نیز به عنوان بازیگری اساسی در آن حضور دارد.

قاسمی افزود: این نخستین اجلاس از این نوع است كه هیچ یك از كشورهای اروپایی در آن حضور ندارند و از گروه كشورهای غربی فقط امریكا در آن شركت دارد .

سخنگوی دستگاه دیپلماسی، اجلاس لوزان را دارای ویژگی های خاصی دانست كه موضوع اساسی دستور كار آن آتش بس و ارسال كمك های انسانی به سوریه است.

وی تصریح كرد: اما اینكه چقدر این اجلاس بتواند برای حل و فصل مسائل سوریه كمك كننده باشد نمی توانم قضاوت نهایی كنم اما شخصا فكر می كنم نمی توانیم خیلی به این اجلاس امیدوار باشیم به ویژه با توجه به مطامع برخی كشورها در سوریه و نگاه خاصی كه به مسائل این كشور دارند.

قاسمی گفت : البته چنین نگاه نادرستی از قبل نیز وجود داشته است و متاسفانه همین نگاه، رفتار و عملكرد سبب شد كه وضع سوریه بسیار بحرانی شود و این كشور به ویژه حلب اكنون در شرایط انسانی بسیار نامناسبی قرار دارد.

وی افزود: تاكنون هر گاه كه دولت سوریه توانسته است به موفقیت هایی دست یابد جریان هایی در سطح منطقه و جهان به این فكر افتادند كه آتش بسی برقرار شود اما این آتش بس ها عمدتا به نفع گروه های تروریسم بوده و از آن به عنوان فرصتی برای بازسازی و احیا استفاده شده است تا بتوانند با دولت و حاكمیت ملی سوریه مقابله كنند.

سخنگوی وزارت امور خارجه ابراز امیدواری كرد قول و قرارها در اجلاس لوزان مانند اجلاس پیشین نباشد و بتواند دستاوردهایی برای ملت سوریه داشته باشد كه اكنون در شرایط بسیار ناگواری زندگی می كنند.

دسترسی سریع